Преговорите за Кипър се провалиха

Снимка: AP

“Изключително съм разочарован да ви съобщя, че въпреки ангажираността и решимостта на всички делегации и различните страни, Конференцията за Кипър приключи, без да се стигне до споразумение”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Гръцката част на острова очаква пълното изтегляне на турските войски, но това не се подкрепя от турската част, въпреки че Никозия показва признаци, че ще приеме искането за ротационно управление на островната държава. Двете делегации са разделени и по други въпроси.

След близо седмица преговори в алпийския курорт страните не успяха да преодолеят последните пречки. Гутериш обаче отбеляза, че „това не означава, че не може да бъдат разработени други инициативи, за да се отговори на кипърския проблем”. Той увери, че ООН „винаги ще бъде на разположение на страните“, ако достигнат до момент, в който искат да опитат отново да преговарят за споразумение, предадоха световните агенции.

Генералният секретар на ООН пристигна в Швейцария, за да окаже натиск на кипърските делегации да сключат споразумение, което отново да обедини острова, разделен след инвазия на турската армия през 1974 г.

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу не е възможно да се постигне споразумение в рамките на ООН. „Ще продължим с опитите си да постигнем споразумение в други рамки“, каза той.