Започна срещата на върха на Г-20 в Хамбург

Официалната церемония по откриването на форума ще бъде запомнена с ръкостискането на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, които се срещат лице в лице за първи път.

Информацията за паметното ръкостискане бе потвърдена от говорителя на Кремъл, а също и от представители на някои медии, сред които и кореспондент на ВВС. Но кадри от историческия момент така и не се появиха в медиите, коментира британският вестник The Telegraph.

Очаква се президентите на САЩ и Руската федерация да проведат отделна среща. „С нетърпение очаквам днешната среща със световните лидери, в това число и с Владимир Путин“ – написа държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп в „Туитър“.

Домакин на 12-та среща на правителствените и държавни лидери от „групата на двайсетте“ водещи индустриални и развиващи се държави е канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. Срещата ще се състои в изложбения център на Хамбург.

Преди официалното откриване на форума, Меркел разговаря на четири очи с Тръмп. Канцлерът на ФРГ се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото обсъдиха „спорните“ аспекти на отношенията между Берлин и Анкара.

Тъй като в последните месеци отношенията между Берлин и Анкара са обтегнати заради въпроси като предполагаемо присъствието на членове на „Работническата партия на Кюрдистан“ в Германия, оттеглянето на военнослужещите от Бундесвера от базата „Инджирлик“ и ареста на кореспондента на вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел, по всяка вероятност срещата в кулоарите на Г-20 между турския президент и канцлера на ФРГ Ангела Меркел ще бъде засенчена от тази между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, коментира вестник Daily Sabah.

Форумът бе предшестван от сблъсъци между полицията и демонстранти, при които 111 представители на силите на реда са ранени, предаде Франс прес. Антиглобалисти са атакували полицейски участък в Хамбург, предаде ТАСС. В тази част на града демонстранти са подпалили и няколко автомобила. По-рано местните власти съобщиха и за пожар в града, с който се борят над 60 пожарникари със специализирана техника.