Катар отхвърли 13-те искания на Саудитска Арабия и съюзниците й

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани заяви, че списъкът с искания е нереалистичен и неприемлив и нарушава суверенитета на емирството.

Този негативен отговор отразява липсата на разбиране на сериозността на ситуацията от страна на Катар, заяви египетският министър на външните работи Самех Шукри след среща на първите дипломати на Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, предадоха световните агенции.

Катар отправи към държавите от Близкия изток, които прекратиха дипломатическите си отношения с емирството заради обвинения в подкрепа в тероризъм, ответни предложения в отговор на техните искания: реципрочно да понижат равнището на дипломатическите си отношения с Иран и да закрият базираната в ОАЕ телевизия Al Arabiya в замяна на закриването на Al-Jazeera.

Доха изключва възможността да закрие и турската военна база на територията на страната, като се мотивира с устава на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който не забранява връзките с други страни.

Външните министри на четирите страни се срещнаха в сряда в двореца “Тахрир” в Кайро. Те се въздържаха от налагане на нови санкции срещу Катар, макар по-рано да заплашиха с тях съседа си, ако не изпълни връчения му с посредничеството на Кувейт преди около седмица списък с 13 условия за изход от кризата. Сред тях са: прекратяване на военното сътрудничество с Турция и закирване на турската военна база в страната, закриване на телевизия “Ал Джазира” и ограничаване на отношенията с Иран.

Външният министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани посочи, че списъкът “не касае тероризма, а призовава да се сложи край на свободата на словото”. На съвместна пресконференция с германския външен министър Зигмар Габриел в Доха той заяви, че “кризата трябва да се реши чрез диалог в ясни рамки и въз основа на принципите на ненамеса и уважаване на държавния суверенитет”.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че Германия и Европа са готови да помогнат в създаването на международните механизми, които са нужни за насърчаване на диалога. Шейх Мохамед обаче бе категоричен, че “Катар отхвърля опеката на която и да е държава”.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди подкрепата на страната си за Катар. В интервю за Франс 24 Ердоган определи исканията като неприемливи и коментира, че тяхното изпълнение би било равнозначно на отказ от суверенитет.

Русия и Арабската лига смятат за необходимо проблемите около Катар да бъдат решени по пътя на диалога, а авторитетът на международната организация да способства за намаляване на напрежението в региона. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет ще продължат бойкота на Катар, докато той не промени политиката си, каза саудитският външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр. Следващата среща на външните министри относно Катар ще бъде в столицата на Бахрейн – Манама..