Европейският парламент призова за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

С 477 гласа “за”, 64 “против и 97 въздържали се евродепутатите приеха резолюция за спиране на предприсъединителните процеси, ако конституционната реформа остане непроменена, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Процедурата за прекратяване на преговори за присъединяване към ЕС е изложена в член 5 от Рамката за преговори с Турция.

Евродепутатите отчитат влошаване на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията.

Евродепутатите осъждат опита за преврат, но намират отговора на правителството за непропорционален. Според тях взетите от правителството мерки имат отрицателно въздействие върху голяма брой граждани – масовото освобождаване на държавни служители, закриване на медии, арестите на журналисти, съдии, защитници на правата на човека, както и затварянето на училища и университети.

В резолюцията се посочва, че диалогът ЕС – Турция продължава и това е от основно значение за справяне с миграцията, сигурността и тероризма.

Евродепутатите подкрепят започване на преговори за последващо развитие на митническия съюз между ЕС и Турция, както и намирането на справедливо и трайно решение на кипърския проблем.

По-рано днес турският министър за ЕС Йомер Челик заяви, че Анкара отхвърля всякакви предложения на ЕС за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области.

Решението на Европейския парламент да приеме препоръката за преустановяването на преговорите за членството на Турция е „нищожно“ за Анкара, коментира министър-председателят Бинали Йълдъръм, цитиран от Hurriyet. „За нас това не е много важно решение. Също така то не е нещо неочаквано. Подобни решения бяха взети и през предишните месеци.“, каза Йълдъръм. Той обаче подчерта, че решимостта на Турция да се присъедини към блока остава силна, въпреки „объркването,“ през което преминава Брюксел.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха официално преди 12 години. Много лидери на ЕС обаче поставят под въпрос това дали Турция би трябвало да бъде допусната в ЕС.