Светът осъди севернокорейския тест на интерконтинентална балистична ракета

Пентагонът подчерта, че със своите действия КНДР представлява заплаха за САЩ и техните съюзници и Американските щати остават готови да защитят себе си и съюзниците си като използват целия обхват на потенциала, с който разполагат, предаде Ройтерс.

Официалната информационна агенция на КНДР цитира лидера на страната Ким Чен-ун, който е посочил, че междуконтиненталната балистична ракета е подарък за по случай на Деня на независимостта, предаде AFP. Ким Чен-ун е добавил, че “трябва да изпраща на САЩ подаръци от време на време, за да ги изважда от скуката“.

В отговор войници от американската и от южнокорейската армия са изстреляли ракети в териториалните води на Република Корея като демонстрация на сила, предаде Ройтерс.

Във вторник Русия и Китай поискаха мораториум върху ядрените и ракетни тестове на КНДР. Москва и Пекин смятат, че ако Пхенян спре своите ядрени и ракетни тестове, докато Вашингтон и Сеул замразяват военните си учения, страните могат да седнат на преговори, на които да се договорят задължения за неизползване на сила и въздържане от агресия.

Международната общност трябва да работи по-усърдно по севернокорейския въпрос, заяви вчера и британският външен министър Борис Джонсън. Според него последният ракетен тест на КНДР е пример колко опасна е тази страна за съседите си, предаде Ройтерс.

Европейският съюз обмисля допълнителни санкции срещу КНДР, след като миналият месец разшири санкциите си заради множество ракети.

Съветът за сигурност на ООН, по молба на САЩ, Република Корея и Япония, ще проведе открито заседание за обсъждането на ракетното изпитание на КНДР, предаде ТАСС.

Генералният секретар на организацията Антонио Гутериш също осъди ракетния тест и призова ръководството на страната да се въздържа от провокационни действия. По думите му това е поредното “безцеремонно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност” и “опасна ескалация на напрежението”.

Във вторник КНДР съобщи, че за пръв път е извършила изпитание на междуконтинентална балистична ракета и то е било успешно. Ракетата е летяла по траектория, която според експерти може да удари американския щат Аляска. Правителството на Япония смята, че обхватът на балистичната ракета може да превиши 5500 км.

Министър-председателят на Република Корея Хан Мин-ку заяви, че има висока възможност КНДР да проведе шесто ядрено изпитание.