Паметникът “1300 години България” отива в историята

След години обсъждане, решения, обжалване и протести, Софийска община започна работа по демонтирането на паметника пред НДК.

В понеделник сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента “1300 години България”. Пластиките ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей. Останалата част ще бъде съборена.

Построен през 1981 г., паметникът на арх. Валентин Старчев в годините се превърна в обект на спорове до днес, когато окончателно бе решено той да бъде разрушен, а на негово място да бъде построен друг, посветен на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

И за днес е предвиден протест в защита на “1300 години България”.

Авторът на паметника смята, че решението за демонтажа е взето без професионален анализ и още: “Никой досега не се заинтересува от това, че този паметник е резултат от многогодишно творчество. Никой от тези, които го обсъждаха, не знаят моето творчество. Никой не разсъждава върху творчеството ми като цяло, като тенденции, върху тези проблеми. А те са вплетени в решението на този паметник. Той е много различен от другите, които имаме” – казва в интервю за “Монитор” архитект Старчев.

“Независимо кога са били правени паметниците, те са памет. Не можем тези 60 години да ги отнемем от историята.”, смята той.