Румен Радев и Бойко Борисов се срещнаха на „Дондуков“ 2

Президентът и министър-председателят са се обединили около позицията, че държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси, съобщават от президентската институция.

Срещата е била по инициатива на премиера Борисов и на нея бяха обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на Въоръжените сили и позициите на Република България в международен план.
Радев и Борисов разговаряха на фона на повишено напрежение между партията на премиера ГЕРБ и президентската институция в резултат на критиките от страна на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод избора на изтребителите “Грипен” за родните ВВС.

От доклада на Министерството на отбраната до Министерския съвет стана ясно, че България ще преговаря с Швеция за купуването на нови изтребители “Грипен” и с Италия, които предлагат употребявани “Юрофайтър Тайфун”. Третата възможност за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ не е била класирана от служебното правителство “поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение – бел. авт.)”. При процедурата, завършена от служебното правителство, на първо място е класиран “Грипен” с оценка 0.90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0.61.

Депутатите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” решиха, че парламентарна комисия ще провери всички факти и обстоятелства по процедурата на избор на нов изтребител за армията ни, в частност ролята на президента Румен Радев, който допреди година беше командир на ВВС, а назначеното от него служебно правителство класира офертите за самолетите. Цветан Цветанов отрече създаването на комисията да е атака срещу президента. По думите му, в страните, защупили “Грипен”, винаги е имало съмнения за корупция.

На днешната среща между Румен Радев и Бойко Борисов е било подчертано и значението на взетите решения на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май т.г. за подобряване на мотивацията на служещите в сектор „Сигурност“ и за ускоряване реализацията на проектите за модернизация на Въоръжените сили.

Радев и Борисов са изразили и обща позиция, че страната ни се нуждае от ефективна борба с корупцията, която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Министър-председателят оценил високо призива на президента Радев за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.