ЛДП претърпя провал на местните избори в Токио

Либерално-демократическата партия (ЛДП), чиито лидер Шиндзо Абе е премиер на Япония, получи рекордно нисък резултат на изборите за законодателно събрание в Токио, съобщи ТАСС.

На изборите, които се проведоха в неделя, 2 юли, управляващата партия в страната получи 27 от общо 127 места в токийския парламент. Този резултат бележи рекордна загуба за ЛДП от основаването на партията през 1955 г. до днес. Последният негативен рекорд на местните избори в Токио бе отбелязан през 2010 г., когато партията спечели 37 места. В последствие тя успя да си върне известна част от доверието на избирателите и на изборите през 2014 г. получи 57 места.

Най-голяма част от гласовете получи коалицията, оглавявана от губернатора на столичната префектура, Юрико Койке. Тя получава 79 места в токийския парламент, като 49 от тях са за партията на Койке “Жителите на префектурата – преди всичко”, която е водеща за коалицията.

Юрико Койке е бивш член на управляващата в момента Либерално-демократическа партия. От 22 септември 2003 г. до 26 септември 2006 г. тя заема поста министър на екологията в правителството на Джуничиро Коидзум. За кратко време е и министър на отбраната (юли-август 2007) в първото правителство на настоящия премиер Шиндзо Абе.

На 31 юли 2016 г. Койке печели изборите за губернатор на Токио и става първата жена, избрана на този пост. На 31 май 2017 г. тя официално напуска ЛДП и оглавява партията “Жителите на префектурата – преди всичко”.

След като станаха ясни изборните резултати премиерът на страната, и лидер на ЛДП, Шиндзо Абе, заяви, че изборът на столичните жители трябва да бъде приет “със смирение”.

По традиция изборите в столицата се явяват барометър за настроението на избирателите и са отправна точка за предстоящите парламентарни избори.

Тежката загуба идва в момент, когато управляващата партия се опитва да реализира проект за изменение на конституцията в страната. В тази връзка преди време ЛДП направи промени в устава си, с които се дава възможност на настоящия премиер Шиндзо Абе да продължи да оглавява правителството до 2021 г. ако партията му спечели изборите през 2018 г.