Катар отговори на страните от Залива

Катар предаде на кувейтския посредник официалния си отговор на исканията на Саудитска Арабия и съюзниците й, съобщават световните агенции.

Послание с отговора от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани беше предадено на емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах лично от катарския външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. Съдържанието му не се разкрива.

При изтичането в полунощ в неделя на 10-дневния ултиматум, Катар обеща да даде отговор днес. След това Кувейт поиска допълнително отлагане от два дни, с което Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет се съгласиха. В общо изявление те посочиха, че ще проучат и преценят дали Доха е отговорила на исканията им, след което ще предадат своя отговор на Кувейт.

На 22 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет предадоха на Катар чрез Кувейт списък с 13 условия за изход от кризата. Сред тях са: прекратяване на военното сътрудничество с Турция и закирване на турската военна база в страната, закриване на телевизия “Ал Джазира” и ограничаване на отношенията с Иран.

Катарското правителство определи исканията като неизпълними и призова за преразглеждането им.

По-рано катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че Катар ще отхвърли поредицата от искания, издигнати от страните от Персийския залив, за излизане от кризата. Пред репортери в Рим на 1 юли той подчерта, че въпросните искания нямат нищо общо с борбата с тероризма, а имат за цел да поставят под контрол емирството. Въпреки това Доха е готова да преговаря, но при подходящи условия, каза министърът и добави, че Катар нито ще затвори турската военна база, както искат страните от Залива, нито ще спре излъчванията на сателитния тв канал “Ал Джазира”. По думите на катарския външен министър наложените от страните от района мерки срещу страната му са колективно наказание, нарушаващо международното право.

Анкара заяви, че призивите за закриване на турската военна база в Катар са проява на неуважение към Турция.

Кризата между арабските страни и Катар трябва да бъде решена в рамките на “искрен диалог”, заяви турският министър на отбраната Фикри Ъшък след среща вчера в Анкара с катарския си колега Халид бин Мохамед ал Атия, съобщава ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона поотделно със саудитския крал Салман, престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед и емира на Катар Тамин Ал Тани. Тръмп е призовал за единство и е повторил колко е важно да се спре финансирането на тероризма и да бъде дискредитирана идеологията на екстремистите, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от Белия дом.