От Кремъл и Белия дом потвърдиха, че Путин и Тръмп ще се срещнат в Хамбург

Снимка: AFP/Getty Images

Двамата държавни мъже ще бъдат в Германия на 7 и 8 юли за срещата на Г-20, която събира ръководители на големите индустриални страни. Но нито една от страните не дава предварителна информация кога точно и под каква форма те ще разговарят.

В четвъртък говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, каза пред CNN: “От дълго време говорим, че двамата президенти, по един или друг начин, ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха”. Песков каза, че Кремъл е отворен за всеки формат на срещата, “който е удобен за американците”.

На 21 юни Русия отмени планираната среща между руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и американският помощник-държавен секретар Том Шанън, на която се очакваше да се опитат да разрешат някои ключови проблемимежду Москва и Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин имат възможност да подобрят отношенията между своите страни, след като се срещнат през следващата седмица, коментира преди дни бившият висш американски дипломат Хенри Кисинджър, цитиран от “Ройтерс”.

Кисинджър бе на посещение в Москва и се срещна с президента Путин при закрити врата. Кремъл отрече той да е действал като посредник между двете държави, каквато роля е имал през 1960-те години, предавайки съобщения на държавното ръководство на Съветския съюз от името на президента на САЩ Ричард Никсън. “Той не се опита. Това не се случи.”, каза в отговор на въпрос Дмитрий Песков. По думите му, срещата между Кисинджър и Путин е била строго частна.

През май Кисинджър се срещна и с президента Тръмп в Белия дом.

Говорейки на конференция по международни отношения в Москва, Кисинджър каза за планираната среща между Тръмп и Путин следното: “Смятам, че в този момент нашите две страни имат отговорност и възможност да постигнат значителен напредък не само чрез подобряване на отношенията, но чрез подобряване на положението в различни точки по целия свят чрез съвмести усилия.”

Конфликтите в Сирия и Украйна, тероризмът и контролът над въоръженията се очаква да бъдат основни теми в първата среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп.