Наказателният съд в Скопие отне паспорта на Никола Груевски и му наложи мярка “подписка”

Това се случи дни след като Специалната прокуратура внесе обвинения срещу бившия македонски премиер и още 93 души заради скандала с масовите подслушвания.

Прокурор Катица Янева, която оглавява създадения заради скандала орган, призова за задържането на Груевски заедно с няколко бивши представители на властта.

Съдът поиска ареста на общо 18 физически и юридически лица, сред които бившият премиер Никола Груевски, бившият шеф на разузнаването Сашо Миялков и други високопоставени лица на партията ВМРО-ДПМНЕ заради различни нарушения на закона.

Ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева е убедена, че ще се докаже тяхната вина по време на съдебните процеси. Своето становище Специалната прокуратура представи ден преди за изтече мандата й.

24 часа по-късно съдът отне паспортите и на Ивона Талевска и Драган Петрович – Латас. Двамата са журналисти и техните имена се свързваха с агресивната кампания срещу опозицията при управлението на Никола Груевски. През февруари 2016 г., по време на гостуването на сегашния премиер, Латас си позволи да нарече Зоран Заев „изрод и престъпник”. А в “Кървавия четвъртък”, на 27-ми април, Латас и Ивона си правеха селфита при погрома на македонския парламент, а техните медии съобщаваха, “че народът е защитил страната”.

Досега в историята на Република Македония не е имало подобно класическо преследване на ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това е с цел да бъде унищожена партията. Става въпрос за политически, а не за съдебен процес, коментира лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. “Целта е унищожаването ВМРО, политическо елиминиране. Но, искам да им кажа: Няма да успеете”, каза още той.