Естония пое от Малта шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС

“Цифрова Европа и свободното движение на данни ще бъде една от главните теми на естонското председателство”, заяви вчера премиерът Юри Ратас.

Естония е лидер в цифровизацията. През 2005 г. стана първата страна в света, позволила на гражданите си да гласуват онлайн. В Естония можете да направите почти всичко онлайн – от подаването на данъчна декларация, през регистрирането на фирма, до гласуването на избори. Страната е изключително напреднала в интернет технологиите. Бившият естонски премиер Андрус Ансип в момента е еврокомисар, отговарящ за изграждането на единния цифров пазар в ЕС.

“Цифровизацията е ДНК на вашата страна и трябва да стане част от европейската ДНК”, каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на Ратас. “Разчитаме на вашето лидерство, на вашите умения в електронната сфера, за да постигнем напредък”.

Най-големите предизвикателства за естонското председателство ще са усилията за реформиране на системата за предоставяне на убежище, подсигуряването на външните граници на ЕС и първата част от преговорите за излизането на Великобритания от блока.