Отново напрежение между Берлин и Анкара

Федералното правителство отхвърли искането за изнасянето на реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред свои сънародници в Германия преди или в края на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе следващата седмица в Хамбург.

Министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел (ГСДП) подчерта, че „с оглед на положението на конфликт с Турция” в момента организирането на подобно събитие на германска земя „не е уместно.”

Турското правителство реагира остро. Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън коментира, че решението на властите в Берлин е „несъвместимо с приятелски отношения”. В писмена декларация Ибрахим Калън обръща внимание, че „някои среди се опитват при всяка възможност да дават уроци на Анкара за демокрацията, човешките права и свободи, а на практика подкрепят терористични организации, превратаджии и нарушители на законите”. Обобщението му е, че опитите да бъде възпрепятстван Ердоган да се среща с турски граждани в Европа, всъщност са най-конкретното доказателство за преобладаващите там двойни стандарти”, посочва агенция Догу хабер ажансъ.

Отношенията между Берлин и Анкара бяха под напрежение и по време на предизборната кампания за референдума в Турция, когато германските власти забраниха провеждането на митинги на нейна територия, а Турция отвърна с остри обвинения и лични обиди към канцлера Меркел.