Боршош се оттегли като изпълнителен директор на НДК

След като беше уволнен и в рамките на 24-часа отново възстановен на поста изпълнителен директор на НДК, вчера, в официално изявление, разпространено чрез пресцентъра на Националния дворец на културата (НДК), Мирослав Боршош обяви, че се оттегля от поста, докато текат “наложените проверки”.

“Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента”, завява Боршош, чието уволнение в понеделник и спешно възстановяване ден по-късно от премиера Бойко Борисов предизвика политически скандал.

Новият изпълнителен директор на НДК е Ангел Митов. До днес е изпълнявал същата длъжност в държавното дружество “Реставрация”. Изборът му е временен.

В четвъртък парламентът сформира временна анкетна комисия, която да провери как са се харчили парите, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС”. Става дума за 17 млн. лв предоставени досега на НДК и за още 28 млн. лв., които тепърва ще влязат в дружеството.

Две седмици по-рано прократурата потвърди, че разследва нецелево разходване на във връзка с ремонта на НДК, а министър Лиляна Павлова заяви, че е наредила пълен външен одит и проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция. Освен това, има наредена и проверка от инспектората на МС.

Междувременно премиерът Бойко Борисов прехвърли правомощията на принципал на НДК от Лиляна Павлова на министъра на културата Боил Банов.