Правителството на Тереза Мей получи доверието на британския парламент

Снимка: The Independent

Това стана възможно благодарение на северноирландска Демократична юнионистка партия, с която Консервативната партия се споразумя след като загуби парламентарното си мнозинство на изборите на 8 юни.

Камарата на представителите одобри програмата с плановете на правителството за следващите две години, изложена в реч на кралица Елизабет Втора, с 323 гласа “за” срещу 309 “против”, предават Франс прес и Асошиейтед прес.

Британското правителство на консервативното малцинство спечели подкрепата на депутатите за законодателната си програма, но само след като направи отстъпки в последната минута за финансирането на аборти. Фактът, че правителството беше принудено да направи голяма отстъпка часове преди гласуването, показва нестабилността на властта му, отбелязва АП. След като бяха изправени пред приемането на предложена от опозицията поправка, министри заявиха, че ще платят разходите на жените от Северна Ирландия, които посещават Англия, за да извършат аборт.

Лейбъристите призоваха кабинета на Тереза Мей да се откаже от съкращаването на публичните разходи, да отмени лимита за заплащането на държавните служители и в службите за спешна помощ, както и да смекчи условията за Brexit, така че да се запази пълния достъп до единния пазар в ЕС.