Искаме държава без терор, заяви лидерът на Републиканската народна партия

Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна сила в Турция, Републиканската народна партия (РНП), отправи критики към турското правителство относно методите, които то използва в борбата му с тероризма.

На 15-тия ден от оглавявания от него “справедливия марш” до Истанбул, опозиционният лидер призова за съвместна борба за “държава без тероризъм”, съобщи Hurriyet Daily News.

“Питам правителството, как искате да сложи край на терора? Те (правителството) постигнаха всичко, което искаха, но все още няма край.”, каза Кълъчдароглу днес в палатковия лагер в квартал Гюмюшова, намиращ се в провинция Дюзче, където участниците в похода прекараха нощта.

Лидерът на РНП призова хората, които гласуваха в подкрепа на конституционното изменение в референдума от 16 април, да се присъединят към борбата срещу теророра.

“Насърчавам нашите граждани, които гласуваха с “да”, за да се сложи край на терора. Бяхте измамени. Помислете за това, те (правителството) няма да предотвратят тероризма, няма да му сложат край.”, каза Кълъчдароглу, добавяйки, че маршът, който започна след произнасяне на осъдителната присъда на депутата от РНП Енис Бербероглу, е подкрепен от различни сегменти на обществото, включително и от хора, които подкрепиха правителството в усилията му да променят конституцията на страната.

Говорейки за протестите, срещу предприетия поход до Истанбул, той заяви, че маршът е “all-inclusive”.

“Благодарен съм на братята и сестрите ми в Дюзче, които протестираха срещу нас, като правеха знака “Рабия”. Те са в опозиция на моите политически убеждения, но тези, които не ме харесват, имат правото да търсят справедливост или право на свобода на мисълта, толкова, колкото аз искам справедливост.”, добави лидерът на РНП.