Управляващата в Румъния партия одобри състава на новото правителство

Мнозинството министри от предишния кабинет запазват постовете си, а министрите на финансите и на европейските въпроси ще бъдат сменени, съобщи лидерът на Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, цитиран от агенция Аджерпрес.

Драгня не може да бъде министър-председател заради присъда от 2016 г. за манипулиране на избори, но запазва контрола зад кулисите. Неговият съюзник, издигнатият за премиер Михай Тудосе, ще работи с много от министрите от кабинета на отиващия си министър-председател Сорин Гриндяну, съобщава “Асошиейтед прес”.

В новия кабинет ще има трима вицепремиери, като единият ще бъде без портфейл. Постовете си запазват външният министър Теодор Мелешчану, вътрешният министър Кармен Дан, министърът на правосъдието Тудорел Тоадер и министърът на труда Лия Олгута Василеску. За министър на отбраната е предложен Адриан Цуцурян, който досега оглавяваше парламентарната комисия за контрол на Румънската служба за информация (службата за държавна сигурност), а на икономиката Михай Фифор.

Парламентът ще гласува новия състав от 27 министри на правителството в четвъртък.

На 21 юни падна предишното правителство на Сорин Гриндяну след вот на недоверие.