Президентите на България и Румъния потвърдиха, че не са против Русия

Снимка: EPA

На съвместна пресконференция днес в Букурещ, Румен Радев и Клаус Йоханис заявиха, че са за открит и искрен диалог с Руската федерация, въпреки че и двете страни са членки на НАТО и ЕС.

“Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение, ние сме заедно в ЕС и в НАТО”, заяви Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

Йоханис подчерта отново, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия.
Румънският президент посочи, че след днешната среща е стигнал до заключения за сътрудничеството Румъния-България в рамките на ЕС и НАТО.

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Румъния днес и утре по покана на румънския си колега. Двамата президенти обсъдиха НАТО, сигурността в Черноморския регион, Шенген, търговията, свързани с Европейския съюз въпроси, общите енергийни проекти.
Румен Радев отбеляза, че двустранната търговия е достигнала четири милиарда евро миналата година.

България и Румъния споделят обща цел и за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между хората и бизнеса. Увеличаването на двустранния стокообмен, който достига 3.9 млрд. евро през 2016 г. и на туризма, са ясен знак за възходящата тенденция в двустранните отношения, беше посочено на срещата. Утре президентите на България и Румъния ще открият в Букурещ Румънско-български бизнес форум, по време на който ще бъдат обсъдени перспективите за последващо развитие на инвестиционното сътрудничество.

Радев похвали румънския модел за борба с корупцията, като посочи, че България може да възприеме принципи от него, както и по отношение на отбраната и даде за пример северната ни съседка, в която разходите за въоръжаване вече достигат 2% от БВП.

“Румъния е готова да сподели с България своя опит в борбата с корупцията”, подчерта румънският президент Клаус Йоханис.