В Швейцария започна нов кръг преговори за Кипър

Лидерите на кипърските гърци и кипърските турци – Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, седнаха на масата за преговори в курорта Кран Монтана заедно с външни министри и високопоставени дипломати от Гърция, Турция, Великобритания и ЕС, предаде Ройтерс.

Според мнозина това е последният шанс страните да постигнат споразумение за средиземноморския остров.

Не се заблуждавайте, няма да бъде лесно“, коментира специалният представител на генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде, цитиран от Ekathimerini. Ейде определи срещата като „най-сложния кръг“ от преговорите до този момент. По думите му, разговорите между президентът на Кипър и лидера на Севернокипърската турска република ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Според плана на ООН обаче срокът е 7 юли.

Първата задача на преговарящите страни е обсъждане на най-трудните въпроси – бъдещето на турските военни сили, разположени в Кипър, и статута на страните „гарантки“ за сигурността. Сега трите „гарантки“ – Турция, Гърция и Великобритания, си запазват правото за военна намеса.

Кипърските гърци, подкрепяни от Атина, са против правото за намеса. Преди началото на преговорите позициите на представителите на двете части на острова остават диаметрално противоположни.

Кипър е разделен на гръцка и турска част от 1974-та година насам. ООН се стреми чрез преговорите да постигне рамково споразумение, което да бъде подложено на едновременни референдуми през септември, и което да обедини Кипър във федерация.