Ана Бърнабич представи програмата и състава на бъдещото правителство

Икономическото развитие, дигитализацията и образованието ще бъдат основни приоритети на новия кабинет.

Проектокабинетът на номинираната за премиер на Сърбия Ана Бърнабич се очаква да бъде гласуван до четвъртък, предадоха информационните агенции. Новото правителство ще бъде избрано, ако бъде подкрепено от мнозинството от общия брой на народните представители. Очаква се за него да гласуват повече от 150 депутати в 250-местния парламент, посочва Ройтерс.

В парламента Бърнабич заяви, че нейното правителство ще работи с достойнство, че неговите резултати да не бъдат отречени дори и от онези, които са били против избора й за премиер. Номинираната за министър-председател посочи още, че кабинетът продължава работата върху “отличните основи”, положени от предшественика й Александър Вучич.

В предложения от Бърнабич кабинет остават повечето министри от старото правителство. В него ще има четирима вицепремиери, 18 министерства и трима министри без портфейл.

Новото сръбско правителство ще се фокусира върху постигането на среден икономически растеж от 3,5 процента годишно и върху опазването на околната среда, включително производството на енергия от възобновяеми източници и управление на отпадъците.

Брнабич обеща “балансирана” външна политика, ориентирана към добри отношения с Русия, Китай и САЩ, наред с главните цели – членство в Европейския съюз и модернизация на сръбското общество.