За няколко часа Боршош бе освободен и възстановен като изпълнителен директор на НДК

Причината за отстраняването на Мирослав Боршош е “системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на съвета на директорите”.

Това се казва в официалната информация от ведомството на министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, обявена вчера, 26 юни. Според нея 9 млн. лв. е загубата на НДК от 2014 г. досега.

Министър Павлова твърди, че не са й предоставяни отчети, дружеството е работело без бизнес план, не е заверен и финансов отчет за 2016-та година.

От своя страна, Боршош заяви, че отказва да работи под натиск и условия.
За директор на НДК бе обявен досегашният председател на съвета на директорите Борислав Велков, участвал в управлението на “Арена Армеец” и “Арена Русе” и консултирал проектите за “Арена Бургас” и “Арена Колодрум” – Пловдив.

Няколко часа по-късно обаче Мирослав Боршош бе възстановен на поста си от премиера Бойко Борисов, а правата на държавата в “НДК – Конгресен център София” ЕАД бяха отнети от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и дадени на министъра на културата Боил Банов.

Като причина за промяната в решението на кабинета днес Лиляна Павлова посочи, че са изчистени противоречията за начина на управление на НДК.

От своя страна в социалните мрежи Боршош коментира, че отказва да подписва нови обществени поръчки и говори за поставяне на условия, които не отговарят на правилата и закона.

В защита на Мирослав Боршош се обявиха редица културни дейци, аргументирайки се със създаването на литературен клуб “Перото”, Националния център за книгата, театрите “Азарян” и ДНК, почти готовите проекти за дигитален и дизайн център по време на неговото управление от 2014 година насам.
Други пък видяха във връщането на Боршош в НДК външна намеса.