Големите социални медии се обединяват срещу тероризма

Снимка: Shutterstock

Facebook, Youtube, Twitter, както и корпорацията Microsoft създават световна работна група, в която ще обединят усилия за отстраняване на терористично съдържание от своите платформи, съобщава Reuters.

Създаденият Глобален интернет форум за борба с тероризма “ще оформя и структурира съществуващите и бъдещите сфери на сътрудничество между нашите компании и ще насърчи сътрудничеството с по-малките технологични компании, групи на гражданското общество и учени, с правителства и наднационални органи като ЕС и ООН”, се казва в декларацията на компаниите.

Миналата седмица лидерите на страните от ЕС призоваха технологичните компании да създадат бизнес форум и да разработят нови технологии и инструменти с цел подобряване на автоматичното регистриране и отстраняване на екстремистко съдържание от платформите си. Засега обаче само Германия готви законопроект, според който социалните мрежи ще се глобяват до 50 милиона евро, ако не премахват бързо постинги, съдържащи омраза. Очаква се Бундестагът да гласува законопроекта тази седмица, отбеляза Reuters.

Компаниите от бранша ще се стремят да подобрят техническата си работа, каквато е създадената през декември база данни за споделяне на уникалните “цифрови пръстови отпечатъци”, които автоматично ще се прикрепват към видеоклипове и снимки с екстремистко съдържание.