Вълна от кибератаки

Кибератаки, напомнящи начина на действие на вируса “Уонакрай”, удари днес едновременно Украйна, Русия и още няколко страни, предадоха световните агенции.

Засега няма установена връзка между извършените този следобед атаки, но няколко компании съобщиха, че са били засегнати от вирус, който блокира съдържанието на информационните им системи и на екраните на компютрите излиза обява с искане за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията.

Сред жертвите са “Роснефт”, “Башнефт”, “Евраз”, “Нивеа”. Според компанията “Груп Ай Би”, занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления, около 80 компании в Русия и Украйна са станали обект на кибератаки.

Вирусът изнудвач, известен с името Петя, е засегнал също така компютри в Англия и Индия, съобщи швейцарска правителствена технологична агенция. Той е започнал да се разпространява в Западна Европа. Датският корабен превозвач “Мерск” и френското промишлено предприятие “Сен-Гобен” съобщиха, че са били засегнати, но уточниха, че информационните им системи са защитени от изгубване на данни.

От руската компания за антивирусни софтуери “Лаборатория Касперски” предупредиха, че вирусът се разпространява по целия свят.

Преди броени дни кибератака удари британския парламент. Пощите на депутати бяха блокирани в опит да бъде изтеглена информация за сметките им.
Обект на хакерска атака станаха и няколко административни сайта в Съединените щати. В тях бяха поместени съобщения в подкрепа на терористичната групировка „Ислямска държава“, както и заплахи.