Макрон: Франция няма да признае „руската анексия“ на Крим

„Франция се ангажира със суверенитета на Украйна в признатите й граници”, обяви френският президент след среща с украинския си колега Петро Порошенко в Елисейския дворец.

Срещата на двамата лидери идва след визита на руския президент Владимир Путин в събота в Крим, която предизвика гневна реакция от страна на Киев. Самият Путин също се срещна с Макрон в Париж в края на миналия месец.

По време на съвместна пресконференция Порошенко заяви, че Украйна се надява на сериозен напредък в уреждането на ситуацията в Донбас, включително по въпроса за размяна на затворници, след подновяването на консултациите във формат „Нормандската четворка“ (Русия, Украйна, Германия, Франция), предава ТАСС.

Порошенко увери Макрон, че Киев е готов да изпълни всички точки на минските споразумения от 2015 година и благодари на френския си колега за подкрепата.

Емануел Макрон заяви, че лидерите от нормандския формат могат да се срещнат в края на юни – началото на юли. По думите му, на срещата ще бъдат обсъдени редица предварителни условия за постигане на напредък като изтеглянето на всички сили в близост до границата, присъствието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или на международни сили, които да гарантират сигурността. Украинският държавен глава настоя за 24-часово присъствие на ОССЕ по фронтовата линия.

Порошенко прикани френския бизнес активно да влезе в украинския пазар и посочи, че, вижда перспективи за взаимно сътрудничество в областта на енергетиката и околната среда.