В Мюнхен бе представен най-дългият документален филм за Хитлер

“Кой беше Хитлер” на Херман Пьолкинг бе представен в рамките на Мюнхенския филмов фестивал, съобщава Bild.

Режисьорът и сценарист на седемчасовата лента – Херман Пьолкинг, който преди това публикува книгата си със същото заглавие с обем от 784 стр., е убеден, че неговият филм ще предизвика интереса на зрителите и ще успее да привлече достатъчно публика, за да си върне поне инвестицията от €1.35 млн. “Когато има световно първенство по футбол феновете стоят пред телевизорите по 12 часа. В Германия има поне 2.5 млн. интелигентни хора, които се интересуват живо от историята. Към тях отправям моето послание” – казва той.

Във филма няма никакви съвременни интервюта, никакви инсценировки, използвани са единствени кадри от филмови ленти от онова време, исторически прегледи, аматьорски кадри, оригинални снимки, архивни документи, комбинирани с цитати на съвременници на Хитлер.

Според автора, 40 процента от филма е с уникални, никога непоказвани кадри, още 20 процента са твърде редки кадри. Останалото е познато и известно – поне на маниаците.

Режисьорът работи повече от две години над своя филм и за този период е изгледал над 900 филми, подбраните от него цитати са представени от 353 души и 128 говорители. Оригиналният глас на Хитлер звучи едва на 108-та минута на филма, а най-любопитният участник е Юрген Тарах, който пресъздава гласа на Хитлер, без изобщо да го парадира. С едно съществено изключение: когато представя речта на Хитлер пред Райхстага от 1 септември 1939 г. , той звучи доста неуверено и като “второкласен фюрер”. Но авторът се оправдава, че не е имал толкова много време, че да прецизира всеки детайл от филма. “Ако бях решил да правя това, филмът нямаше да бъде 7 чаша, а 28 часа – колкото е дължината на филма, преди окончателния монтаж.”, казва той.

За онези, които не биха издържали толкова дълго в киносалона има по-кратка версия от 3 часа и 8 минути, както и сериал от 13 части по 52 минути.