Турция планира да построи ислямско духовно училище във всеки квартал

Инициативата е част от новата стратегия за образованието в страната, която вече е подписана от президента Реджеп Ердоган и трябва да влезе в сила от учебната 2018/2019 г.

Промените касаят предимно програмите за 1-и, 5-и и 9-и класове.

Председателят на Консултативния съвет по образованието Алпаслан Дурмуш подчерта, че изучаването на Ататюрк и кемализма е силно ограничено, а еволюционната теория на Дарвин окончателно изпада от часовете по биология. По думите му, с новата образователна стратегия държавата ще подчертае собствения си принос за човечеството и цивилизацията, пише в. “Джумхуриет“, цитиран от БГНЕС. Според консервативния профсъюз на учителите в Турция всички други науки също трябва да се преподават в религиозен контекст

Според основната опозиционна Републиканска народна партия обаче целта на Ердоган и правителството е все по-мащабното ислямизиране на страната и окончателен отказ от демократичните принципи на основателя на светската република Кемал Ататюрк.

Според новите стандарти всеки район с население 5 000 души ще може да открива религиозно училище, като досега се изискваше в района да живеят 50 000 души. В новооткриващите се училища задължително трябва да има мъжки и дамски джамии или месчити, отделни тоалетни за абдест /ритуално измиване преди служба/. Променя се и регламентът за общежитията – отделно за момчета и момичета.

По данни на министерството едва 6,5% от учениците са обхванати в светските гимназии и дори този факт да е подложен на остри критики, граничната квота, заложена в новата стратегия за новооткриващите се гимназии в провинциите, се свива на 5%.