Президентът Владимир Путин посети Крим

“Украинската страна смята това посещение за грубо нарушение на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна”, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

Киев определи посещението и като демонстративно пренебрежение към международните правни норми, включително устава на ООН, резолюциите на генералната асамблея на световната организация, двустранните и многостранните договори, с които са ангажирани Русия и Украйна.

В събота, 24 юни, в Крим Путин посети легендарния детски лагер Артек, разположен на брега на Черно море, се посочва в комюнике на Кремъл.

“До не много отдавна Артек преживяваше трудни времена. Но сега той е на път да се възроди, и се възражда като международен ваканционен център”, заяви руският президент в реч пред младите посетители.

След разпадането на СССР през 1991 г. Артек остана, също като Крим, в границите на независима Украйна и приемаше украински деца. През 2009 г. лагерът се намираше на ръба на фалита. След анексирането на Крим лагерът отвори отново врати и започна реновирането му. Създаден през 1925 г. по идея на Ленин, първоначално Артек е бил санаториум за деца, болни от туберкулоза. По-късно лагерът постепенно става култово място, посрещайки елита на пионерската младеж.

Филми и песни от епохата провъзгласяват, че “приятелството се ражда в Артек”.
“Тук се научава основното: да бъдем приятели. И аз ви подканвам към това. Откъдето и да идват другите деца на вашата възраст, винаги трябва да знаете, че те са ваши приятели”, подчерта Путин, цитиран в комюникето.