ВМРО-ДПМНЕ обвини премиера Зоран Заев, че крие договорките със София

В свое съобщение македонската партия подчертава, че в предизборната си кампания Заев е обещавал публични дебати по всеки по-важен въпрос, за да кажат гражданите какво мислят, но сега се кани да сключва жизненоважни за държавата международни договори, без да съобщи какво и как е уговорил.

В София Заев каза, че ще се заличат части от учебниците по история, без да каже кой ще реши какво да се заличи, изтъква ВМРО-ДПМНЕ в съобщението, цитирано от агенция МИА.

Партията обвини Заев, че не е реагирал, когато българският историк Божидар Димитров публично е заявил, че македонският език е български диалект, и мълчи при каквито и да било нападки срещу Македония, макар че като премиер е длъжен да защитава страната и да работи в неин интерес.

След срещата си в София министър-председателите на България и Македония обявиха, че подготвяният 15 години Договор за добросъседство ще бъде подписан по време на честванията на годишнината от Илинденско-преображенското въстание на 2 август и двете страни вече ще отбелязват заедно общите празници, като София ще помага на Скопие по пътя към НАТО и ЕС.

Една от медиите, свързани с управлявалата 10 години ВМРО-ДПМНЕ, излезе с водещо заглавие „Заев даде на българите Илинден”. Партията на Никола Груевски смята, че „Република Македония има своя собствена история“ и това е факт, който никой не трябва да дръзва да променя“.

Най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски поиска официално „от името на македонския народ да се прегледа съдържанието на договора, който премиера Заев се е съгласил да попише с България“ и оповестяване на съдържанието на договора, който предстои да бъде подписан.

От партията са разтревожени от заявеното в София от Зоран Заев, че Македония затваря една глава от своята история, “глава на национализъм и омраза“ и смята, че „крайно срамно и подло е да обвиниш собствения си народ за разпространяване на национализъм и омраза”.

ВМРО-ДПМНЕ твърди, че в Договора за добросъседство с България съществуват още много спорни въпроси. Сред тях е този за езиците, на които трябва да бъде пописан договорът. „ВМРО-ДПМНЕ винаги е настоявало и ще настоява, че македонският език трябва да бъде равноправно използван, защото той съществува и е международно признат“.