Турция ще пресече всички заговори в региона, заяви Ердоган

“Ние сме наясно с игрите в Сирия и Ирак и кризисните сценарии, които някои се опитват да реализират в региона. Надяваме се, че всеки знае тази истина – Турция е твърде голяма хапка, за да бъде преглътната в такъв тип игра.”, каза Ердоган днес в обръщение по повод предстоящия празник Рамазан байрам, съобщи Hurriyet Daily News.

“Решени сме да дадем отговор на терен на всички онези, които мислят, че могат да накарат страната ни да се предаде пред този вид капани.”, добави турският президент.

В петък, 23 юни, по време на реч в югоизточната провинция Шанлиурфа, Ердоган заяви, че Турция няма да допусне да бъде създадена независима кюрдска държава на територията на Северна Сирия.

“Трябва да знаете, че независимо от онези, които стоят до или зад вас, Турция, с въоръжените си сили и всичките си възможности, няма да позволи създаването на държава в Северна Сирия.”, каза турският президент.

Той разкритикува решението на САЩ да изпрати оръжие на кюрдските бойци в Сирия и призова Вашингтон да прекрати сътрудничеството си с кюрдската партия Демократичен съюз, и с нейното въоръжено крило Сили за народна самоотбрана.

Турският президент добави, че при евентуална заплаха по границата със Сирия, Турция ще предприеме действия подобни на “Ефратски щит”, визирайки военната операция, която въоръжените турски сили започнаха през август 2016 г. по границата с южната си съседка.