Президентът Радев е на първа официална визита в страна от Югоизточна Европа

България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО.

Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности.

Това каза президентът Румен Радев при посещението си в южната ни съседка, по покана на гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос.

Той посочи, че двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. и двете държави ще продължат да насърчават бизнес контактите. Радев отбеляза, че развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма, каза още Радев.

Президентът призова междусистемната връзка, свързваща газопреносните мрежи на двете страни, да се изгради в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

От своя страна гръцкият президент Прокопис Павловулос потвърди подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Той допълни, че двете страни ще продължат да подкрепят процеса на европейска интеграция на съседите си от Западните Балкани.

В рамките на посещението си в Атина Румен Радев ще проведе срещи с председателя на парламента Никос Вуцис и с кмета на гръцката столица Георгиос Каминис.