Лидерите на ЕС удължиха с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Договорено е. ЕС запазва икономическите санкции срещу Русия, защото Москва не изпълнява Минските споразумения, обяви в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Решението е взето единодушно, става ясно от изказване на германския канцлер Ангела Меркел пред журналисти в петък, 22 юни, съобщи ТАСС.

“Ние с Еманюел Макрон съобщихме за хода на минския процес и работата в нормандския формат. Тук, за съжаление, сме принудени да констатираме, че не се наблюдава голям напредък. Примирието постоянно се нарушава и затова липсва достатъчна основа за продължаване на политическия процес. При тези обстоятелства всички единодушно казаха, че е нужно санкциите да бъдат продължени”, заяви германският канцлер.

Санкциите, които са насочени предимно срещу руски банки и фирми от военно-промишления комплекс, изтичаха в края на юли, но сега те ще останат в сила до януари 2018 г.
ЕС първоначално наложи санкции на Русия преди три години заради анексията на Крим.

Председателят на комисията по външни работи на руската Дума Леонид Слуцки окачестви продължаването от ЕС на санкциите заради неизпълнение на Минските споразумения като абсурдно. По думите му Русия се е “уморила да повтаря”, че не е страна нито по Минските споразумения, нито в конфликта в Украйна.