Републиканците в долната камара на САЩ блокираха санкции срещу Русия и Иран

Републиканците в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ блокират законопроекта за въвеждане на икономически санкции срещу Иран и Русия, като обвиняват за това Сената.

Според тях Сенатът създал процедурни пречки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Те се позовават на конституционно изискване законодателните мерки, свързани с приходи, да произлизат от долната камара. Законопроектът за санкциите беше изработен от Сената, който го подкрепи миналата седмица с 98 срещу 2 гласа и го изпрати за одобрение в Камарата на представителите.

Лидерът на мнозинството в долната камара Кевин Маккарти не уточни кога ще бъдат премахнати процедурните пречки. Конгресмените от Демократическата партия се опасяват, че Камарата ще се опита да смекчи свързаните с Русия мерки по искане на правителството на Тръмп. Санкциите срещу Русия са наказание за намесата й в президентските избори в САЩ и агресивните й действия в Украйна и Сирия.

Държавният секретар Рекс Тилърсън даде хладна подкрепа за санкциите срещу Русия, като изтъкна на дебатите в Конгреса, че Тръмп се нуждае от гъвкавост и че прекалено агресивни санкции може да накарат Москва да се откаже от потенциално обещаващи разговори с Вашингтон, посочва АП.

Лидерът на малцинството Чък Шумър обвини републиканците, че като протакат, предоставят параван на Тръмп, който е твърде мек към Русия и президента й Владимир Путин.

В отговор на новите санкции Русия отмени планирани разговори и срещи с американски представители. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябаков заяви, че отменя предстоящата си среща със своя американски колега Том Шанън, която трябваше да се проведе по-късно тази седмица в Санкт Петербург.

Днес в Брюксел се открива срещата на Европейския съюз, на която европейските лидери ще обсъдят изпълнението на Минските споразумения. От разговорите зависи дали Съветът на ЕС ще продължи санкциите срещу Руската федерация за още една година. Срокът на санкциите приключва в края на юли.