Германия повдигна обвинения на предполагаем турски шпионин

Според прокуратурата, 32-годишният турски гражданин Мехмет Фатих С., живеещ в Германия, е спечели близо 30 000 евро за разузнавателната си дейност, съобщи Hurriyet Daily New.

Обвинителният акт беше внесен във вторник, 21 юни, в съда в Хамбург. Съгласно твърденията в него, Мехмет Фатих, който е арестуван през декември 2016 г. по подозрения за шпионаж, е започнал да работи за турското разузнаване през 2013 г. През 2015 г. той е получил задача да следи лица от кюрдската диаспора в Германия.

Според обвиненията на прокуратурата Мехмет Фатих се е съсредоточил върху един от членовете на Германския център за демократично кюрдско общество (NAV-DEM), който е и член на Конгреса на кюрдската демократична общност в Европа (KCD-E).

Според германските власти двете организации са в тесни връзки със считаната за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

В обвинителния акт се твърди, че Мехмет Фатих е поддържал контакт със семейството на въпросния член на двете кюрдски организации, за да събира информация за неговата дейност.