Службите в Брюксел предотвратиха терористичен акт

Полицията застреля снощи терорист, опасан с взривно устройство и с раница с взрив, на Централната гара в града. Няма загинали и пострадали, съобщават световните медии.

Мъжът е неутрализиран, когато е задействал слабо взривно устройство. Гарата и намиращият се в съседство с нея исторически център на града, включително многобройните заведения и площад “Гран плас”, бяха евакуирани.

Според свидетелите нападателят опитал да задейства устройството, щом бил забелязан от патрулиращите военни. Има данни, че той е опитал да стреля по тях. Засега не е изяснена неговата самоличност.

Белгийската прокуратура потвърди, че нападението на Централната гара в Брюксел е терористичен удар. Властите съобщиха, че запазват без промяна равнището на готовност за нов терористичен удар до трета, предпоследна степен.

Белгийският премиер Шарл Мишел призова в Туитър гражданите да следват инструкциите на властите. Той и вътрешният министър са следили развитието на обстановката от националния кризисен център. Премиерът свиква извънредно заседание тази сутрин на съвета за сигурност на кралството, предаде ТАСС.

Това е и пореден опит за терористично нападение през 2017 година. Десетки загинаха след атентати в Лондон, Манчестър, Стокхолм и Санкт Петербург.