При посещението си в САЩ Порошенко обсъди ситуацята в Украйна

Снимка: ЕРА

Пред президента на Украйна Петро Порошенко американският държавен глава Доналд Тръмп и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изразиха подкрепата си за мирното разрешаване на конфликта в източна Украйна.

“Ройтерс” отбелязва, че президентът на САЩ не е коментирал ролята на Русия, въпреки че неговата администрация наложи нови санкции на Москва.

Тръмп и Пенс заявиха, че подкрепят напълно „Договореностите от Минск“ и най-вече основните положения в документа – изтегляне на всички въоръжени сили и най-вече на артилерията, танковете и системите за залпов огън, както и допускането на наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във всяка точка от линията на конфликта.

Срещата на Порошенко с Тръмп в Белия дом официално бе наречена „посещение”, след като украинския лидер се срещна и с вицепрезидента Майкъл Пенс. Тръмп заяви, че „е постигнат голям напредък” между двете страни, и че между САЩ и Украйна има „много, много добри дискусии”.

От своя страна Порошенко нарече Тръмп „един от най-надеждните поддръжници” и “стратегически партньори” за страната му. Той определи срещата си с американския президент като „пълноценна и абсолютно детайлна“.

Отделна тема на разговорите на Порошенко с Майкъл Пенс и Доналд Тръмп е била военно-техническото сътрудничество, както и взаимоотношенията в енергетиката. Пред секретаря по отбраната на САЩ Порошенко призна, че още във времето, когато бил в редиците на Съветската армия мечтаел да бъде в Пентагона, предава ТАСС.

Малко преди срещата стана ясно, че още 38 физически и юридически лица са включени в списък със санкционирани хора и компании на Министерството на финансите на САЩ във връзка с конфликта в Украйна. Според Петро Порошенко, президентът Тръмп не изглежда като човек, за който може да има съмнения за някакви специални отношения с Русия.

Междувременно РИА Новости съобщи, че Русия започва разработването на ответни мерки срещу новите санкции на Вашингтон.