Депутат от РНП подаде жалба срещу турския вицепремиер Тургут Тюрксел

Депутатът от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Мурат Емир подаде жалба срещу турския вицепремиер Тургут Тюркеш, обвинявайки го в “разкриване на тайна държавна информация”, съобщи Hurriyet Daily New.

Тюркеш, който през 2015 г. беше заместник-председател на Партията на националистическото движение (ПНД), критикуваше тогавашния министър-председател Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Тайип Ердоган, заради появилите се твърдения през пролетта на 2015 г., че се прави опит за внасяне на оръжия в Сирия.

През ноември 2015 г. Тюркеш заяви в телевизионно интервю, че турските камиони, които са задържани в южна Турция в началото на 2014 г., не са били предназначени за тюркмените.

В писмено изявление, направено във вторник, 20 юни, Мурат Емир заяви, че забележките на Тюркеш попадат в обхвата на съответния член от наказателното право, свързан с разкриването на секретна информация.

Той напомни, че депутатът от РНП Енис Бербероглу, който на 14 юни беше осъден на 25 години затвор, е бил подведен под отговорност заради направени от него разкрития, свързани със същата ситуация.

По думите на Мурат Емир, това показва, че съдебната система на Турция е под контрола на правителството, тъй като “не е докоснала Тюркеш, който разкрива важна информация”, но е осъдил Бербероглу “без правни доказателства”.