Македония ще разчита на помощ от България за влизане в НАТО и в ЕС

Това каза днес в София премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския си колега Бойко Борисов.

Текстът на договора за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 2 август в Македония при общо честване на Илинден.

Това е исторически момент, след визитата ми Брюксел, първото ми посещение е в София, за да получим подкрепа и помощ за членство в ЕС и в НАТО. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще, каза Заев.

На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договорът за добросъседство Борисов отговори: В Конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно договора тя трябва да подпише на езика, който е вписан в Конституцията.

По думите му след като външните министри на двете държави стигнат до последно преглеждане на документа тогава македонският премиер и останалите им колеги ще вземат решение на какъв език ще бъде подписан документът.

Макар да декларират подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония, подобно на гърците и властите в София имат условия, едно от които е подписване на Договор за добросъседство, коментира скопското електронно издание „Телеграф“. Ако Скопие подпише подобен договор, ще трябва да се съгласи, че има обща история с България. По този начин ще бъде застрашена македонската идентичност, допълва изданието.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не харесва термина Западни Балкани и ще разговаря с колегите си от Брюксел разширяването на Балканите и присъединяването им да не е само север-юг. По думите му , жизнено важна е инфраструктурната свързаност чрез жп линии и магистралата София – Скопие. “Това ще отвори Македония във всички посоки. Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да работим заедно, да решим всички проблеми”, допълни Борисов

Бойко Борисов и Зоран Заев се поклониха на паметника на цар Самуил в София и се договориха една от столичните улици да носи името на бившия македонски президент Борис Трайковски, а скопска улица – името на експрезидента на България Желю Желев.

В двудневната визита на Зоран Заев е предвидена и среща с президента Румен Радев.