Йълдъръм поиска екстрадация на турските военни, Ципрас му отказа

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм се срещна с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Атина.

Към разговора с Ципрас Йълдъръм подходи с турската поговорка „Съседът се нуждае от пепелта на съседа си“. Живеем в един и същи географски регион, което означава, че споделяме обща съдба. Без съмнение от време на време е възможно да възникват проблеми, но проблемите може да бъдат разрешени със здравомислие и диалог”. – каза той на домакина.

Гърцкият премиер Алексис Ципрас на свой ред акцентира на значението на конструктивния подход при разрешаването на проблемите между Турция и Гърция.

Двете страни имат разногласия заради искането на Анкара за екстрадицията от Гърция на осем турски военнослужещи. През май гръцкият съд блокира второто искане за екстрадиция, което Турция повдигна. Решението на Атина срещна недоволство в съседна Турция. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви наскоро, че подобно решение на гръцките власти свидетелства за това, че са застанали “на страната на пучистите”.

Днес турският премиер Бинали Йълдъръм, каза, че Анкара уважава решението на гръцки съд да не предава на Турция избягали пучисти, но въпреки това смята за необходима екстрадицията, предаде ТАСС. “Бихме искали Гърция да екстрадира онези, които подготвяха преврат срещу нашата страна.” – каза Йълдъръм.

Решението, което гръцкият съд е взел, а именно да не се екстрадират 8-те турски военни, които избягаха в Гърция след миналогодишния опит за преврат в Турция, трябва да се уважава, каза от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на съвместна пресконференция с турския си колега.