В Брюксел започват преговорите за Brexit

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис ще се срещне тази сутрин с ръководителя на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние, за да започнат разговори за разтрогването на продължил 44 години брак, предаде AFP, цитирана от БТА.

Първият етап от преговорите ще е посветен на постигането на споразумение по три приоритетни за 27-те останали страни в ЕС теми: съдбата на европейските граждани, установили се във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС; въпроса за ирландската граница и уреждането на “финансовия въпрос” – покриването от Лондон на всички поети от него финансови ангажименти в ЕС.

Преговорите ще се водят открито и документите ще бъдат публични, гарантираха преди време от Европейската комисия.

Очаква се Великобритания да се отдели от ЕС в края на март 2019 г., две години след като на 29 март министър-председателката Тереза Мей задейства процедурата по напускане.

На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52 процента от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство. В края на март 2017 министър-председателят на Великобритания Тереза Мей официално уведоми партньорите си от Европейския съюз, че страната й иска да напусне организацията.

Темата за Brexit ще бъде водеща на Европейския съвет, който ще се проведе на 22 и 23 юни в Брюксел.