Бус се вряза в пешеходци край джамия в Лондон след молитва за Рамазан

Засега се съобщава за един загинал и 10 ранени. 48-годишният шофьор на микробуса е арестуван.

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като “терористично нападение срещу богомолци” и поиска властите да засилят мерките за сигурност около джамиите.

По-късно, британският премиер Тереза Мей също заяви, че инцидентът се разглежда от полицията като потенциална терористична атака и свика спешно заседание на комисията за извънредни ситуации “Кобра”.

Превозното средство се е блъснало във вярващите, които излизали от джамията в района Финсбъри парк, Северен Лондон, предаде Ройтерс. Според непотвърдена информация, един от нападателите е излязъл от вана и се е опитал на нападне хората на улицата с нож. Скотланд Ярд обаче опроверга съобщенията. “На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож”, се посочва в комюнике на полицията, цитирано от ТАСС.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности. “Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение”, каза Хан в изявление, цитирано от Ройтерс.