Ердоган заяви, че “маршът на справедливостта” е извън закона

Турският президент не изключи възможност за съдебни действия срещу Републиканската народна партия (РНП), заради организирания от нея “марш на справедливостта” от турската столица Анкара до Истанбул, съобщи Hurriyet Daily New.

“Не е правилно (РНП) да започне такъв марш… Ако съдебната система ви покани да посетите някои места, не се изненадвайте.”, каза Ердоган в реч на общо събрание на Асамблеята на турските износители (TİM) в събота, 17 юни.

Турският президент добави, че призоваването на гражданите да “излизат на улицата, без да се съобразяват с конституцията”, не е в интерес нито на РНП, нито на Турция.

“Скитането с табелки “правосъдие” не носи справедливост. Ако искате да потърсите справедливост, тогава мястото в Турция за намиране на справедливост е парламентът. “, каза Ердоган.

Той оприличи участниците в похода с лицата, взели участие в опита за въоръжен преврат извършени през юли 2016 г., като обеща, че правителството няма да допусне блокиране на пътища или подобни действия по време на похода.

“Каква е разликата от 15-ти юли? Имаха F-16 в ръцете си и нападаха с хеликоптери и танкове. Сега вие вървите по пътищата и почивате през нощта. Но ако се опитате да кажете: “Ние също ще окупираме (магистралите) ТЕМ или Е-5”, тогава ситуацията ще стане същата като 15-ти юли и разбира се, нямаме лукса да позволим това. Това, което правят сега, вече не е законно.”, каза Ердоган по време на вечеря ифтар с представители на медиите в лятната президентска резиденция Huber Palace в Истанбул.