Турският министър на правосъдието обвини лидера на РНП в извършване на престъпление

“Изказванията на лидера на РНП Кълъчдароглу, които надхвърлят границите на критиките към съдебните членове и включват клевета и провокация, са тревожни, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг в петък, 16 юни, съобщи Hurriyet Daily New.

Неговият коментар дойде, след като лидерът на Републиканската народна партия, Кемал Кълъчдароглу, оглави “марш на справедливостта” от Анкара до Истанбул в знак на протест срещу присъдата на заместник-председателя на партията , Енис Бербероглу.

“Решението на съда не може да бъде ръководено от настроението на хората от улицата.”, каза Боздаг, като обвини главния опозиционен ръководител, че се “противопоставя на съдебния ред” и “извършва престъпление”.

“Това е открито престъпление, да посочва, оскърбява и заплашва членовете на съдебната власт, правейки изказвания по начин, целящ да им повлияе, докато съдебния процес продължава.”, добави Боздаг.

Междувременно, турският премиер Бинали Илидъръм призова лидера на РНП да прекрати своя “поход на справедливостта”.  Той подчерта, че при опита за военен преврат в навечерието на 15 срещу 16 юли 2016 г., опозиционната партия не е излязла на протест.

“Онези, които не излязоха по улиците в този ден, маршируват от Анкара до Истанбул. Ако ще марширувате, трябва да марширувате срещу преврата. Правосъдието не може да бъде търсено по улиците.”, каза Илидъръм, цитира Hurriyet Daily New.