Румъния се изправи пред политическа криза

До нея се стигна, след като премиерът Сорин Гриндяну изгуби подкрепа в парламента, предаде АП. Всички министри в кабинета подадоха оставки.

Коалицията на Гриндяну е едва на шест месеца, но две партии вече я разклатиха.

Лидерът на Алианс на либералите и демократите Калин Търичану обяви, че оттегля министрите си от кабинета, тъй като от общо 390 мерки в правителствената програма само 260 са приложени.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, от чиято партия е и премиерът, също е недоволен от политиката на кабинета. Според румънски медии, Драгня иска да свали правителството. На заседание на изпълнителния комитет партията реши да оттегли подкрепата от премиера. Социалдемократите обаче заявиха, че са готови да съставят кабинет с коалиционни партньори.

Управляващата коалиция е решила още утре да внесе в парламента вота на недоверие срещу правителството на Сорин Гриндяну, а не в понеделник, както беше предварително обявено, съобщава Медиафакс.

На заседанието на комитета премиерът каза, че е готов да подаде оставка, но при две условия. Първото е да има гаранция, че президентът Клаус Йоханис ще назначи премиер отново от редиците на СДП, а второто е председателят на социалдемократите Ливиу Драгня също да подаде оставка като лидер на партията, защото именно той предложи екипа на настоящето правителство. На практика така премиерът отказа да си тръгне, поставяйки две невъзможни за изпълнение условия.

“Няма да си подам оставката и ще ви кажа защо: имам задължението да се държа отговорно пред Румъния и пред партията, от която съм част. Това е правителството на Румъния, не на изпълнителния комитет на СДП. Ще подам оставка, когато президентът Йоханис след консултации с партиите определи премиер от СДП. Смятам, че е нормално спрямо тези стотици хиляди хора това нещо да се случи”, каза Сорин Гриндяну.

Румънският президент Клаус Йоханис изрази надежда, че управляващата Социалдемократическа партия /СДП/ ще реши бързо настоящата политическа криза и Румъния ще има стабилно правителство.

През февруари кабинетът на Сорин Гриндяну беше сериозно разклатен от най-масовите протести в Румъния от 20 години насам. Причината за недоволството беше приетият спорен указ, който даваше възможност на политици да избегнат наказателно преследване заради корупция.