Анкара продължава усилията за уреждане на дипломатическата криза в Залива

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди в телеконферентна връзка с френския си колега Еманюел Макрон и катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани кризата в Залива, съобщи Си Ен Ен Тюрк, цитирана от Ройтерс.

Тримата ръководители заявиха, че решение може да се постигне по-скоро чрез диалог, отколкото чрез санкции. Лидерите са се осведомили взаимно за осъществените от тях контакти в усилията за намиране на изход от конфронтацията между Катар и някои арабски страни в Персийския залив и Египет.

В същото време, продължавайки усилията за уреждане на дипломатическата криза в Залива, турският министър на външните работи Мевавушоглу пристигна на посещение в Саудитска Арабия, където ще се срещне с крал Салман, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източник. Преди седмица саудитският външен министър заяви, че страните от района на Залива могат да решат спора си с Катар без външна намеса.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи вчера, че Анкара е предложила да създаде военна база в Саудитска Арабия. Саудитска Арабия днес обаче обяви, че няма да й позволи.

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекъснаха отношенията си с Катар и му наложиха санкции, обвинявайки го, че подкрепя тероризма и ухажва регионалния им съперник Иран – обвинения, които Доха отрича. Турция предложи своята помощ в уреждане на спора.

Кризата около Катар вреди на ислямския свят и Турция работи за решаване на проблема чрез дипломация, заяви преди два дни Ибрахим Калън, говорител на турския президент. Той допълни, че Анкара работи, за да помогне за разрешаване на проблема чрез дипломация, предаде Ройтерс.
През миналата седмица обаче турският парламент одобри спешно комплекс от мерки за военно сътрудничество с Катар, които включват разполагане на войски и обучение на военнослужещи.

Турция се обяви срещу наложената блокада на Катар от страна на ислямистката коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, а президентът Реджеп Ердоган обяви, че изолацията на малкия полуостров нарушава ислямските ценности.