Президентът на Сърбия даде мандат за формиране на правителство на Ана Бърнабич

Александър Вучич подчерта, че това не е поражение нито за управляващата Сръбска прогресивна партия, нито за когото и да е друг.

Президентът уточни, че Ана Бърнабич ще се занимава с въпросите от сферата на икономиката, дигитализацията и пр., а Дачич, който има огромното му доверие, ще води по същество политическата част. Вучич каза още, че “гръбнакът” на кабинета ще остане същият, ще има две министерства повече и всичко ще стане известно през уикенда, предадоха сръбските медии.

Кандидатурата на Ана Бърнабич трябва да бъде одобрена от парламента на Сърбия. Вицепремиерът, външен министър и лидер на Социалдемократическата партия Ивица Дачич обяви, че коалиционният партньор ще одобри промените в правителството. Електронното издание “Блиц” обаче посочва, че най-малко 1/3 от 102 депутати, които има управляващата партия, не са съгласни с избора й.

Бърнабич трябва да представи състава и програмата на правителството в парламента на 21 юни, а новите министри ще положат клетва най-вероятно на 22 юни. Това ще бъде 15-о по ред от 1990 г., когато в Сърбия бе въведена многопартийна система, а Бърнабич ще бъде първата жена, заставала начело на правителството в историята на Сърбия, както и първият премиер, заявил гей ориентацията си публично. По този повод сръбската ЛГБТ организация заяви, че президентът Вучич е написал нова страница в историята на сръбската демокрация, съобщи Танюг.

Ана Бърнабич влезе в правителството като безпартийна личност и изпълняваше длъжността министър на държавната администрация и местното самоуправление. 41-годишната Бърнабич е завършила маркетинг във Великобритания. Има над 10-годишен опит с международни организации и с чуждестранни инвеститори, както и в местното управление. Тя е в ръководството на фондация за талантливи студенти от Сърбия и Македония, които след дипломирането си се завръщат в страните си.
Бърнабич има репутацията на проевропейски политик.