Бизнесът в Турция изрази загриженост за правата и свободите в страната

“Не трябва да отстъпваме назад в нито една сфера на демократическите си постижения, особено в свободата на изразяване, пресата и върховенството на закона.”, се казва в изявление на една от водещите стопански организации в Турция, съобщи Hurriyet Daily New.

Турската асоциация на индустрията и бизнеса (TÜSİAD) изказа своята загриженост за свободата в страната след ареста на заместник-председателя Републиканската народна партия (РНП), Енис Бербероглу.

“Скорошните сондажи сред нарастващ брой академици, политици, мениджъри на медии и писатели, както и случаите на арест по време на съдебния процес и забраната на международни интернет сайтове, създават усещането, че сме в регрес по отношение на това да бъдем общество на свободите.”, се казва в изявление на TÜSİAD, разпространено в четвъртък, 15 юни.

В него, организацията посочва, че доверието в правосъдието, което е “неразделен принцип за модерната демокрация”, е нарушено.

Според организацията, Турция трябва не само да продължи борбата си срещу тероризма и да предприеме мерки за сигурността на своите граждани, но също така трябва да осигури свобода на мисълта, пресата, изразяването и право на всеки да се занимава с политика.

“Живеем в период, в който нашата държава и съдебната ни система се нуждаят от по-внимателен подход, с който да защитават и прославят нашата демокрация и човешките права, които са най-важните постижения в нашата история. Сигурността и свободата не са противоречиви, а допълващи приоритети. Действието с такова съзнание е от ключово значение по отношение на нашите демократични ценности, нашите национални интереси и нашата глобална конкурентна сила.”, се казва още в изявлението на TÜSİAD.