Американските власти издадоха заповед за задържане на 12 телохранители на турския президент

“Ако бодигардовете ми не могат да ме защитят, тогава защо ги водя в Америка с мен?”, попита Ердоган.

Вчера, 15 юли, американската полиция във Вашингтон издаде заповед за задържане на 16 души свързани с размириците, станали пред сградата на турското посолство, по време на скорошното посещение на турския президент в САЩ, съобщи Associated Press.

“Всички видяхме насилието, приложено към протестиращите. Няма да толерираме това.”, заяви пред AP говорителят на вашингтонската полиция, Питър Нюшам, цитира ТАСС.

Срещу седем от охранителите на турския президент са повдигнати обвинения в углавни престъпления, а срещу останалите пет – в леки престъпления.

След инцидента, станал на 16 май, телохранителите на Ердоган са се завърнали в Турция заедно с него. Те обаче могат да бъдат арестувани ако стъпят повторно на американска територия.

Турският президент реагира остро на решението на американските власти. “Те са издали заповед за арест на 12 от моите бодигардове. Що за закон е това?”, каза турският президент вчера, 15 юли, по време на реч в Анкара, съобщи Hurriyet Daily News.

Ердоган заяви, че членове на обявената в Турция за терористина организация ПКК и привърженици на Фетхуллах Гюлен са се обединили, за да протестират срещу него, като са били само на 40-50 метра разстояние от мястото, където той се е намирал заедно с охраната си.

“Американската полиция не направи нищо. Можете ли да си представите какъв би била реакцията, ако подобен инцидент стане в Турция?“, каза Ердоган.

Той добави, че Анкара ще се бори против решението на американските власти с политически и юридически методи.