САЩ с нови санкции срещу Русия

Американският Сенат одобри с мнозинство увеличаването на санкциите заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 година, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

С 97 гласа “за” при 2 “против” сенатори от двете партии приеха санкционното законодателство, след като американски разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори. Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна.

Мярката бе прикрепена към законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който в момента се обсъжда в Сената и също има широка подкрепа и се очаква да бъде приет, заедно с приложението за санкциите срещу Русия, по-късно днес. За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента Тръмп. Ако държавният глава възрази, според поддръжници на документа се очаква да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно вето.

В интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун, руският президент Владимир Путин е категоричен, че Русия не се е занимавала с хакерски атаки, за да повлияе на предизборната кампания и изхода от президентските избори в САЩ, предаде ТАСС.

Третата част от серия на 4-серийния документален филм бе излъчена по кабелния канал Showtime в САЩ, а части от нея са публикувани на сайта Salon.com.

“Трудно е дори да си представя, че някоя друга страна, включително страна като Русия, би могла сериозно да повлияе хода на предизборната кампания и нейния резултат”, заявява държавният глава.

Русия се отнася със симпатия към президента Доналд Тръмп, тъй като той е изразил готовност да възстанови отношенията с Москва, казва Путин.

За кризата в Украйна руският президент посочва, че основна предпоставка за избухването й е била крайната умора на гражданите от корупцията и бедността.

По думите му присъединяването на Крим към Русия е било резултат от свободното волеизявление на жителите на полуострова, които не са искали да са под властта на националисти, а въоръженият конфликт в Донбас е бил предизвикан от използването от страна на Киев на специалните служби срещу несъгласните граждани.