Парламентът отхвърли пълна мажоритарна система в два тура

Със 121 гласа “против”, един “въздържал се” и 98 “за” НС отхвърли промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които се въвеждаше пълна мажоритарна избирателна система в два тура.

Измененията предвиждаха промяна на изборната система при вот за народни представители от пропорционална към мажоритарна в резултат на националния референдум, произведен през миналата година.

Парламентът не прие и поправките, предложени от ДПС, които предвиждаха да се отменят задължителното гласуване и квадратчето “не подкрепям никого”, както и да се въведе възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания от лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинствени групи в България.

ГЕРБ, “Воля” застанаха зад сто процента мажоритарен вот. Коалиционният партньор на ГЕРБ – “Обединени патриоти”, и опозицията – БСП, ДПС, атакуваха промените.

Георги Марков от ГЕРБ аргументира позицията на групата с тезата, че при мажоритарния вот хората знаят кого избират. Той отбеляза, че за тази избирателна система на референдума са се произнесли 2,5 милиона души, колкото не са събирали партии и личности на избори през демокрацията с изключение на президента Желю Желев.

От “Воля” се обявиха за всички инициативи и промени в ИК, които ще доведат до все повече мажоритарни елементи. Пламен Христов обяви, че групата вчера е внесла свои предложения за изменения.

Според БСП пълната мажоритарна система постига единствено част от партийните интереси на ГЕРБ. Като цяло този вид система ще стимулира формирането на локални партии, купуването на гласове, а при премахването на субсидиите ще се засили корпоративният натиск, отбеляза Филип Попов от левицата.

Няма основания да очакваме положителни ефекти върху политическата система, а, напротив – намаляване на плурализма, конкуренцията, на представителството на гражданите, каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

Който е за анархия – да излезе, да го каже ясно, не да се позовава на 2,5 млн. българи, заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на “Атака” Волен Сидеров. Той, както и Марков, намери аргументи в конституцията, която по думите му казва, че формирането и изразяването на политическата воля на гражданите става чрез партиите.

По конституция президентът няма нито правомощията, нито капацитета като институция да извърши райониране за мажоритарни избори, коментира по-късно и държавният глава Румен Радев.

Депутатите суспендираха българската Конституция – заяви в отвореното писмо Слави Трифонов, под чиято инициатива се проведе референдумът. Според Трифонов с решението си депутатите на практика правят държавен преврат, но “ще има възмездие”, по един или друг начин. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко, посочва още шоуменът и завършва писмото си с поговорките: “Каквото повикало – такова се обадило” и “На зла круша – зъл прът”.