Опозицията в Турция започна “марш на справедливостта”

Лидерът на Републиканската народна партия (РНП), Кемал Кълъчдароглу оглави 450 километров поход от Анкара до Истанбул в знак на протест срещу задържането на заместник-председателя на РНП, Енис Бербероглу, съобщи Hurriyet Daily New.

“Ние не искаме журналисти или законодатели да бъдат в затвора в нашата страна.”, каза Кълъчдароглу преди началото на “марша на справедливостта”.

“Изправени сме пред диктаторски режим. Не искаме да живеем в страна, където няма справедливост. Заявяваме, че това трябва да спре. Ето защо започваме марша. Ако има цена, която трябва да бъде платена, ще я платя.”, добави той, като държеше табела с надпис ”справедливост”.

Решението за започването на похода беше взето, след като в сряда, 14 юни, заместник-председателят на РНП Емин Бебероглу бе осъден на 25 години затвор, заради “разкриване на държавна тайна”.

По думите на Кълъчдароглу, “маршът на справедливостта” ще продължи 24 дни, за което време ще бъдат изминати пеша около 450 километра и ще завърши пред градския затвор Малтепе в Истанбул, където е отведен Бербероглу, за да изтърпи присъдата си.

“Това е свещен поход. Правосъдие, правосъдие и правосъдие. Този поход не е за политическа партия, а за справедливост”, каза Кълъчдароглу при пристигането си в сборния пункт в Гювенпарк в Анкара, където се събраха хиляди турски граждани в подкрепа на протеста.

“В Турция няма демокрация. Но нашият марш е фестивал. Всъщност търсим справедливост и не се притесняваме.”, каза лидерът на РНП.

Наред с инициативата, подета от Кълъчдароглу, местните структури на РНП започнаха да организират протести под надслов “Справидливост” в общо 81 района на Турция.